Translate

2011. április 30., szombat

Új áramlat

Nincsen bennük semmi különös, ha csak az nem, hogy hosszas várakozás után végre belevágtam az elkészítésükbe. Textilből készült virágok. Táskára, hajba valóként, ruhára, kitűzve vagy rávarrva.Ezek az alap-darabok... kíváncsi voltam a munkamenetre általában. A kitűző makulátlan eldolgozására még keresem az ideális megoldást... Olyat akarok készíteni ami a jövendő gazdájának valóban az örömére szolgál!
A csipke tetszik a legjobban, dolgozni a pamuttal volt a legjobb és a farmerből készült virág használható a legtöbb felületen.
2011. április 26., kedd

Crazy

Ezek a baglyócák annyira készültek a vizsgákra, hogy csaknem beleőrültek :o). Nekem eddig ezek tetszenek a legjobban!

Berepültek a boltba! :o)

2011. április 22., péntek

Ballagás

Készült még két baglyóca a ballagás jegyében. Remélem még nem csúsztam ki az időből, idén sokkal korábban ballagnak a diákok, mint az én időmben... A kisebbik meggymaggal van töltve, tehát gyógyhatással is bír. Még kettő előkészületben van, meglátjuk holnapig elkészül-e...


Mint látható új technikát próbáltam ki. Valóban nincs az az anyagdarab amit ne lehetne valamire felhasználni! A forma is változott egy kicsit, most ducibbak a baglyócáim és kipróbáltam a gomb-szemeket is.

2011. április 17., vasárnap

Verbunk

Jelentkezőket keresek, akik szeretnének elmerülni a varrás egy olyan ágában, aminek elsajátításával valóban textil-művésszé válhat a vállalkozó kedvű alkotó!

A tanfolyamot Zsuzsa tartaná, ha sikerül többeteket lázba hoznom, olyannyira, hogy Sárvárra utazzatok egy napra és eltöltsetek egy vidám és nagyon tanulságos napot Zsuzsával.
A téma, a tűfestés!

Néhány munkája:

Bővebb információval akkor szolgálhatok, ha körvonalazódik a résztvevők létszáma. Időpontot, eszközöket, helyet és a részvétel díját értem ez alatt.

GYERTEK!!!

2011. április 16., szombat

Na, miért?


Miért van az, hogy először még tetszik, aztán meg nem annyira? Az tök jó, hogy csíkos meg az is, hogy piros-csíkos. Az is tök jó, hogy a háta meg nem csíkos és nem is piros, hanem fehér. Mert ha nincs elég anyag akkor meg kell oldani és tök jó, hogy fehér anyagom többnyire van... az is tök jó, hogy magam rajzoltam a mintát, pláne mert ez a szakmám, így hát elvárható :o)... de azér tök jó, hogy a bizonyítványt nem csak ajándékba kaptam... a csipke-minta is tök jó, főleg mert fekete és mert a piros-csíkon csücsül. Bár nem vagyok egy pillangós fajta, de még az is tök jó... mert a minta visszaköszön az ujján, mert ahogy elszegtem, megnyújtottam és ettől olyan pillangós lett. Az a legjobb, hogy hosszú fazonú, így aztán muffin formám jótékonyan takarja :D, ami nem jelenti azt, hogy nem állok neki fogyókúrázni. Farkasfog is van, az is piros...

Meg még akkor is tök jó ha csak nézegetem és nem veszem fel... csak az a baj, hogy nem azé varrtam, hogy nézegessem, hanem, hogy viseljem.
Magamon olyan kislányosnak érzem...

Kép nincs, mert a gép a kocsiban maradt, ami meg kinn van és ott meg hideg van és nem akarok megfagyni. Majd holnap lesz... főleg ha kíváncsiak vagytok, miről...

2011. április 11., hétfő

A sokat látott trikó
Ezt a címet választottam a tegnap esti kalandomnak... de lehetett volna még: tanulságok, tapasztalatok, új eszközök és a lehetőségek tárháza a varrás területén... csak ez túl hosszú lett volna címnek.
Jó néhány nappal ezelőtt szabtam ki leánykámnak egy régi trikó alapján 2 újat.


Sokat gondolkodtam mivel díszítsem az én kis óvodásom alsóneműjét. Gondoltam először különleges dísztűzésre. Így is lett, főleg mert időközben megvásároltam Jucustól azokat a gyönyörűséges selyem cérnákat. Ki kellett próbálnom! Első tapasztalatom az volt, hogy a szálfeszességet minden öltéstípusnál változtatnom kell, szerencsére ezúttal nem voltam lusta próba anyagon kipróbálni, hogy az öltés megfelelő-e. Mivel tisztáztam is egyúttal a trikó nyakát és karöltőjét, a dupla cikk-cakk öltéstípust választottam. A váll és az oldalvarrásnál kell vigyázni, mert a vastagabb anyagon kicsit torzul a cikk-cakk képe. Csodálatosak ezek a cérnák, de vigyázni kell velük, mert az ember még épp csak befűzi őket a gépbe, de ők már szaladnának az anyagba és élnék új életüket. Ez abban nyilvánul meg, hogy folyton letekeredik a spulniról beakad a gép felső alkatrészei közül bárhova és ezáltal a szálfeszesség már nem is jó. Tehát ez a cérna nem alakalmas a hamar munka végzésére, oda kell figyelni. Nem is bánom, legalább kellőképpen örömömet lelhetem az alkotásban... igaz beleszaladtam én is ebbe a hibába, hisz először én gyorsan akartam varrni. Bontáskor derült ki, hogy van még mire odafigyelni! Nem úgy van ám az, hogy egy helyen elcsíped a szálat aztán egy rántással bonthatod a varratot, mint egyébként... sőt még a díszítő varrat alatt futó fércet sem húzhatod ki sitty-sutty, mert az is roncsolja a cikk-cakk képét, pontosabban csak a selyemszálból összeálló képet. Alsószálnak sima fehér cérnát használtam a takarékosság kedvéért, az is lehet, hogy ha alul-felül ugyanaz a cérna van, akkor nincs ilyen gond. Bár ez sem gond! Csak türelmesebben, lassabban kell dolgozni!

Aztán ha mindezen túljutottunk, az alsó csillagos tűzés végezte előtt 5 centivel a lefogyott orsót kicseréltük telire és befejeztük a tűzést, már igazán nem jöhet újabb meglepetés! :o)

Nem-e!? :oD

Kérem szépen, ha a kész munkát le akarjuk vasalni, akkor akármilyen késő van, tessék ellenőrizni a vasaló hőfokát, mert az anyagok olyanok, hogy megégnek. Így jártam én is. na most mi a fenét csináljak? Itt a kész trikó én meg egy mozdulattal elcseszem. Mit csináljak, mit csináljak, mit csináljak? Applikálok a foltra!!! Heuréka! Legalább kipróbálom a most vásárolt kétoldalú ragasztót, aminek az egyik felén papír van, ami rendkívül megkönnyíti a munkát!

A folt a madár farktolla alatt bújik meg, szerencsére a fonákon nem vesztette el az anyag a puhaságát, így mertem eltakarni a kapkodás nyomait. Kivágtam a formákat és felragasztgattam, tűztem és kipróbáltam egy új lehetőséget is. A tűfestést...

Mondjuk ez nem kimondottam az, de már jelentkeztem egy tanfolyamra, ahol komolyan akarok ezzel foglalkozni! Szóval a madárka farktollát satíroztam be egy kicsit, hogy lássam egyáltalán hogy működik ez a dolog. Nagyon tetszik!

Szóval, a varrás innentől kezdve valóban meditációs elfoglaltságom lesz! Nem kapkodok, nem sietek! Az viszont nagyon jó dolog szerintem, hogy ebben a kreatív világban ki lehet javítani a hibákat, még akkor is, ha az utolsó pillanatban véti el a lépést az ember.

2011. április 5., kedd

Ovis zsák

Ha már a sapiról nem is készült kép, pontosabban megsemmisült az is ami volt, akkor itt van kárpótlásul ez. Ma elkészítettem lánykám ovis zsákját. Technikailag nem bonyolítottam meg, mert olyan picik a fakkok, hogy egy vállfás zsák például el sem férne. Barack színű alapra applikáltam a jelét és a nevét.
Kicsi szilvám :o)Ma elég jó napom volt. Voltam benn a boltban ahova varrogatok és jó híreket kaptam! Végre eljött az ideje a baglyaimnak! Közeledik a ballagás, ennek jegyében beviszem a maradék hármat és készítek még kisebb és ugyanakkora kivitelben párat. Tündi tarisznyája is egyre inkább összeáll a fejemben, hamarosan nekilátok és megvarrom!

2011. április 3., vasárnap

Befutó :o)


Kinek kell ennél nagyobb elismerés? Drága mosolygó babám... S ha még azt is sikerült volna lefotóznom, ahogy ránézett a paci arcára... a nyeregből... olyan volt mintha azt gondolná: de szép, de kedves... vajon kér kockacukrot? :o)

2011. április 1., péntek

Vesszőparipám....

Most először gondoltam, hogy olyasmit is megmutatok a blogon amit egyébként magunknak varrtam, nem azért, hogy valakié legyen, hanem mert kellett. Anyunak varrtam ma délután egy szép krémszínű sapit a régi mintájára. Hímeztem rá fonalrózsát... az elsőt... gondoltam megmutatom, hogy 1 óra leforgása alatt milyen ügyesen szétszedtem a régit, kiszabtam az újat, megvarrtam, hímeztem, és még a méret is tökéletes lett! Le is fotóztam.... mert meg akartam mutatni....

Aztán a sapit elvittem anyunak. Nagyon örült neki, azt mondta, minden színből akar ilyet :o). De még mielőtt elvittem a sapit, megvarrtam ezt:


Rékának... mert holnap tartjuk másodszor a harmadik szülinapját és ezt kapja anyától meg apától. Még nincs kész, a sörényét és a fülét csak a kép kedvéért biggyesztettem oda, de még rá kell varrnom ma éjjel.
Visszatérve az eredeti témához: amikor ezt fotóztam, valamilyen tébolyult ötlettől vezérelve, kitöröltem a sapiról készült képeket... azt hittem, már feltettem a gépre... de nem. Így most a sapiról nem tudok képet mutatni és a paciról is csak ezt a félkész állapotút. Ez van...